banner

Våld i nära relation

Våld i nära relation avser fysisk, psykisk eller sexuell misshandel som sker mellan personer som har eller har haft en nära relation, till exempel partners, äkta makar eller familjemedlemmar. Det kan inkludera verbala hot, kontrollbehov, isolering, fysisk misshandel eller sexuellt våld. Våld i nära relation är ett allvarligt problem och kan ha långvariga konsekvenser för offret. Att känna igen och agera mot sådant våld är viktigt för at skydda offren och främja säkerhet och hälsa.

Många tror att våld i nära relation alltid är uppenbart för de inblandande, men så är inte alltid fallet. Det som är speciellt med våld i nära relationer är att den utsatta har en nära relation och ofta starka emotionella band till våldsutövaren, vilket försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott.

Våld i nära relation kan komma smygande, och ge en upptrappning till svår stress för den utsatta, som ibland kräver att den utsatta inser vad hen varit utsatt för, först när hen kommit ur situationen.

Våld i nära relation kan handla om exempelvis följande:

Fysiskt och psykiskt våld i form av tvång, hot, ekonomiskt förtryck, förtal, dominans och ibland att den skadande personen använder andra gentemot sitt offer såsom exempelvis barnen, vänner eller andra viktiga.

Våldet kan utövas genom skräck, såra, isolera, förminskning, förnekande eller att offret förebrås olika saker.

Ofta förebrår offret sig själv, och tror att hen själv är orsaken till förövarens beteende.

Definition av barnmisshandel

I FN:s barnrättskommitté används som beteckning för våld mot barn alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande av barn.

Misstänker du att du, ett barn eller närstående, är eller har varit utsatt kan du alltid vända dig till centret, men också vända dig till följande enligt länkar nedan. Våld ska alltid polisanmälas!

www.jagvillveta.se

https://www.nck.uu.se/kunskapsbanken/webbstod-for-kommuner/socialtjanstens-ansvar/socialtjanstens-ansvar-for-valdsutsatta

https://socialtstod.stockholm/familj-och-barn/barnahus-stockholm/

https://kvinnofridslinjen.se

www.bris.se

https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/verktyg/origo-stockholms-lan-resurscentrum-mot-hederselaterat-vald-och-fortryck/

https://www.unizonjourer.se/for-dig-som-ar-kvinna/ar-jag-utsatt-for-vald/

https://jamstalldhetsmyndigheten.se/mans-vald-mot-kvinnor/stod-till-dig-som-ar-valdsutsatt-anhorig-eller-valdsutovare/

https://www.brottsofferjouren.se/brottsofferstod/olika-brottstyper/vald-i-nara-relationer/

https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/vald-och-brott/vald-i-nara-relationer/

https://stodlinjenforman.se

https://start.stockholm/globalassets/start/om-stockholms-stad/politik-och-demokrati/styrdokument/program-mot-vald-i-nara-relationer-och-hedersrelaterat-vald-och-fortryck.pdf

https://www.google.com/search?client=safari&sca_esv=598645516&rls=en&sxsrf=ACQVn0_3mJkl0hNj15OZVkh9hC0xSLxlbw:1705353330371&q=stockholms+tjejjour&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwjKqOSbqOCDAxUxGxAIHTWzDjEQBSgAegQICRAC&biw=1440&bih=742&dpr=2